събота, 5 януари 2013 г.

САЛАТИ

Салата "Елхичка"

 




Салата "Елхичка"
Продукти за 1 порция:
1 голям сварен картоф
1 кисела краставичка
1 сварено яйце
50 грама сирене гауда 
2 супени лъжици сварена царевица
2 супени лъжици майонеза
малко вода от киселите краставички
сол

за украса
копър
печени червени чушки
сирене гауда или друго
маслини

Настъргваме сварения картоф, добавяме царевицата, нарязаната на дребно кисела красавица, майонезата, солта, малко вода от киселите краставици и разбъркваме. В чиния за сервиране поставяме част от картофената смес, отгоре част от настърганото яйце (овкусено със сол), пак от картофената смес, пак от яйцето и завършваме с картофената смес. Оформяме като купа сено или конус (прилича на елха)  и покриваме с настърганото сирене. Украсяваме с клонки копър, ленти чушка, маслини или каквото ви хрумне. Отгоре звездата може да се направи както от сирене, така и от сурова или маринована червена чушка. Червено цвекло не препоръчвам, защото много оцветява, но нищо не пречи и малко повечко червеничко :))
Всъщност, по този начин може да се оформи всяка салатка, стига да не много течна :)
 Новогодишна салата 

идеята за кошничката взех от "Готовим дома"
Продукти за една кошничка
филийка хляб
няколко солети
парче филе, кашкавал или сирене за сандвич
перата на един зелен лук
салатата е по избор (в случая направих картофена салата с настъргано твърдо пушено сирене)
Продукти за украса
копър
семена от нар
парчета сирене за сандвичи, колкото свещички са ни нужни
домат или червена чушка за имитация на огън

Изрязваме от средата на филията хляб с помощта на чашка кръгче, което ще ни служи за основата на кошничката и забиваме в краищата й солети. От измитите пера зелен лук изплитаме стената на кошничката (както се вижда на снимката). Поставяме парче филе или кашкавал в основата на получената кошничка с цел да не се овлажни хлябът, когато напълним кошничката с избраната от нас салата.
Отгоре поставяме измития и нарязан на клонки копър, поръсваме със семената от нар и забиваме внимателно увито на руло парче сирене за сандвичи. Поставяме отгоре на така получената свещичка парче червена чушка или червен домат и сервираме.

Приятен апетит!