събота, 5 януари 2013 г.

ВАРИВА И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Дай бабо боб... или нещо ала касуле


Продукти:
300 грама бял боб (най-добре е да е по-ситен)
300 грама метвурст
1 червена чушка
1 домат
2 моркова
3 глави лук
1 чаена лъжичка червен пипер
чубрица
джоден
сол (малко, защото метвурстът е достатъчно солен и въобще пикантен)
олио

за поръсване
1 чаена чаша галета
2-3 супени лъжици настърган пармезан (опция)
1 стрита скилидка чесън (опция)
зехтин, колкото леко да се овлажнят хлебните трохи
Слагаме боба да заври и изхвърляме водата. Наливаме нова вода и отново оставяме да заври (може да го накиснем за една нощ, но не е фатално, ако сме пропуснали). След около 15-20 минути добавяме нарязаните на филийки лук, моркови и нарязаната на дребно чушка. Добавяме и малко олио, но едва когато, духнайки върху отцедените в супена лъжица бобени зърна, люспата им се напуква и леко отделя. Когато бобът е почти готов, добавяме и обеления домат, нарязан на дребно, червения пипер, чубрицата и леко запържения метвурст. Количеството вода трябва да покрива едва боба, така че, ако е необходимо добавяме вода, а ако е повече, трябва да се отдели.

Готовото ястие се посолява леко и изсипва в глинено гърне, но без да се захлупва. Включваме фурната на 200 С и поставяме боба да се пече, като от време на време, когато хване отгоре леко коричка, се разбръква. Долу-горе се пече около 40 минути. Водата трябва да се почти изпари (накрая изключих фурната, но гърнето продължи да стои още малко).
Бобът се поръсва с овкусените хлебни трохи и се сервира.

Ами... много вкусна стана тази българо-немско-френска среща на трапезата :)