събота, 5 януари 2013 г.

ПРЕДЯСТИЯ

Хапки с козе сирене, цвекло и царевица






Хубавото на тази рецепта е, че е лесна, а пълнежът винаги може да се променя според предпочитанията. Първият ми опит с тези хапки беше с пълнеж от тиква и синьо сирене по тази рецепта >>. Изненадващо за мен, бяха приятни на вкус, със съвсем лека екзотична нотка. Не успях да направя снимки на тиквения вариант, напоследък не успявам да снимам кулинарните резултати, къде поради мързел (щото си е занимавка да снимаш, няма какво да се лъжем), къде поради неследене състоянието на батерията на фотото, къде поради липса на останал материал за снимане :))

Продукти:
1 пакет бутер тесто (за предпочитане на Била)
сварена царевица
козе сирене
сварено цвекло
2-3 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
босилек
черен пипер
сол
зехтин


От бутер тестото изрязваме кръгове, на които правим няколко разреза по краищата (около 6-7). Ако ви мързи да режете и после да загъвате нарязаното, можете просто да свиете краищата към пълнежа, както процедирате при приготвянето на галет, но трябва да навлажните краищата. В този случай е добре да  поставите хапките в гнездата на форми за мъфини.


С четка намокряме леко бутер тестото. В средата поставяме от плънката. Подвигаме нагоре (към плънката) отрязаните краища, като леко ги припокриваме и натискаме, за да залепнат. Стиснете добре около лекото отворче, през което се вижда плънката. Не се притеснявайте, че тя не се вижда добре на този етап (след печенето лентичките ще се разгърнат и тя ще е видима). Поставяме хапките върху тава, покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 200С за около 15 минути или докато се зачервят леко.
Плънката приготвяме по следния начин:
В тиган сгорещяваме малко зехтин и прибавяме нарязания зелен лук и нарязаното на кубчета цвекло. Запържваме за около 2-3 минути и отстраняваме от огъня. Прибавяме пасирания чесън и останалите състваки. Леко разбъркваме, за да не се оцвети от цвеклото сместа

Coxinhas (малки бедра или пилешки кълки) за математици :)



Това е популярно бразилско ястие, което е познато и в Португалия - малки и много вкусни имитации на пилешки бутчета, които се приготвят от пилешко месо и подправки, скрити под брашнена обвивка (картофена, пшеничена и др).
Естествено, както и всяка рецепта, така и тази търпи модификация и плънката би могла да бъде всякаква, та ако щете и сладка.

Ето и един от вариантите за приготвяне на тези малки и много вкусни, идеално пасващи за биричка и бяло винце, "пилешки бутчета", които ако можете да ги хапнете край "бразилския" ни бряг, то ще е чудесно, но най-добре е да им се насладите сред приятна компания



Продукти за обвивката
2 чаени чаши прясно мляко
2 чаени чаши брашно
1 кубче пилешки бульон
5 супени лъжици олио

за пълнежа
сварено и нарязано на ситно пилешко месо
1 глава запържен лук
нарязан на ситно магданоз
сол

галета за овалване, но аз използвах оризов грис
Млякото, бульонът и олиото завират. Прибавя се брашното и се бърка настрани от огъня, докато се получи еднородна маса, която се оставя да изстине и се измесва до гладко тесто, от което се късат топчета с големина на пинг-понг, сплескват се като дискове, поставя се от плънката, която се завива във тестото, придавайки му форма на пилешко бутче.
Овалваме бутчетата в галета или оризов грис или каквото там имате за овалване :))) и пържим в сгорещена мазнина, която трябва да достига поне до половината от нашите бутчета. След като се зачервят от едната страна, се обръщат и от другата. Сервират се както топли, така и студени.
Много хрупкаво и приятно мезе се получава, бразилска вкусотия :)))


Ароматен чедър и гауда чипс



Случайно попаднах на този сайт >> и ми се стори доста лесна, бърза и вкусна рецептата.
Между другото се сетих и за дантелките на Йоли >>. И техният ред ще дойде :)))

Получиха се много вкусни и хрупкави чипсчета, които са перфектни за биричка, ама аз и без биричка ги подпуках :))) Признавам, че подходих доста скептично и си мислех, че нищо няма да направя, то пък взе, че се получи. Защо сe съмнявах ли? Ами с този пергамент авторката ме хвърли в духовата музика. Голямо чудене се чудех това хартия за печене ли е или нещо друго, а и тя изрично няколко пъти "размаха пръст", че само с пергамент ще се получат тези дупчици, които Йоли много сполучливо нарече преди време дантелки (нейната рецепта е сладичка и съвсем различна, но крайният резултат е сходен). Викам си "ще пробвам с хартия за печене, пък каквото изкарам".
Е, първата тава направих с настърган пармезан, от тези в пакетчетата. Провал, пълен провал. Просто изпекох пармезанените трохи и вместо светли вече имах кафяви :))) Много сухо е това сирене. Не се отчаях съвсем, нали знаете "тъпа, но упорита" :))) и продължих с чедър варианта. Подправките са по мой вкус, но може да ги замените с други.


Продукти:
настъргано сирене чедър (аз ползвах червен), но няма проблем и да не е. Пък и може винаги да го оцветите с червен пипер
маково семе
сусам
суха мащерка
малко шарена сол (много приятен аромат придобива чипса)


Смесваме всички продукти и с чаена лъжичка поставяме от сместа купчинки на разстояние една от друга върху хартия за печене. От купчинките оформяме тънки кръгчета, които не трябва да се допират. В тавата, която е на фурната наредих 9 кръгчета с диаметър колкото е диаметъра на капачката от детско бурканче за пюре :))) (ама че обяснение).

Поставяме тавата в предварително загрята фурна на 190С. Печем около 5-7 минути или най-добре ще се ориентирате за готовността на чипса по липсата или едва виждащите се бълбукащи мехурчета мазнина от сиренето. С помощта на шпатула вадим чипсовете едно по едно от фурната (много бързо изстиват и губят еластичността си) и ги завиваме върху точика, ако искаме да бъдат извити, ако ли не, т.е. искаме да са плоски, то вадим цялата тава и поставяме чипсчетата в друг съд.
Върху същата хартия за печене (нищо, че е мазна на места) оформяме и останалата част от настърганото сирене и повтаряме процедурата и така, докато свърши сместа. От чедъра настъргах около 100 грама и излязоха 22 чипса, но бройката е според големината на кръгчетата.


Продукти за чипса с гауда:
настъргано сирене гауда
счукани орехи
суха мащерка
Абсолютно по същия начин се процедира.

Без проблем може да се направи чипс и от кашкавал, но трябва да е хубав или от сирене от подобен род.

Хрус и наздраве! 


Тарталети от многолистно тесто със спаначен пълнеж и яйце

3а 3бр.:

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
200гр замразен спанак
80гр бяло сирене
3 сварени яйца
2-3 скилидки чесън
1с. л смляно тиквено семе
пресен магданоз, див лук
прясно мляко, мазнинка, сол

Яйцата се обелват. Спанакът се размразява и отцежда от водата. 3адушава се в малко мазнинка и сол. Като поомекне се добавя ситно нарязания магданоз, див лук, пресован чесън, тиквено семе и после се разбърква с натрошеното, намачкано с вилица сирене.



Разгъва се тестото и от него се изрязват 6 кръга с по около 2см по-широки от диаметъра на тарталетените форми. Формите се намазват с мазнинка и в тях се полагат долните кръгове, надупчват се леко с вилица



и застилат със спаначената смес. В средата на всяка тарталетка се поставя по яйце,



посолява се и се покрива с тестен кръг. Всички 'капачета' се нарязват съвсем леко, повърхностно с остър нож. От тестените остатъци се изрязват малки фигурки (цветчета, звездички..) и се поставят най-отгоре, в средата:



Намазват се с прясно мляко и се пекат на умерена фурна, средна скара.
След като са готови, за 5мин. се оставят във формите,



след това се вадят безпроблемно.



Сервират се топли.