Запечено ригатоне с телешко и спанак
Продукти:
300 грама ригатоне
400 грама телешка кайма
200 грама спанак
3 супени лъжици брашно
5 супени лъжици краве масло
400 грама прясно масло
сол
сух риган и босилек
около 100-150 грама сирене чедър
Сваряваме, но не напълно пастата,
отцеждаме я, но оставяме малко от водата й и прибавяме запържената с
малко олио кайма. Добавяме малко сол, както и приготвен гъст сос бешамел
от брашното, запържено в кравето масло, към които прибавяме и прясното
мляко. Варим до сгъстяваме. Добавяме гъстия сос към пастата и каймата,
подправките, около половината от настърганото сирене и сварения, задушен
или запържен спанак (който както го предпочита). Разбъркваме всичко
внимателно и го изсипваме в тавичка, леко притискаме. Печем в
предварително загрята фурна на 200 С за 10 минути, после около 20 минути
на 180С . Изваждаме и оставяме да поизстине преди да разрежем, защото в
противен случай, сместа ще се разпадне и няма да стои като лазаня, макар че в ресторанта на хотела такава разпльокана лазаня ни сервираха, че в първия момент мигахме на парцали какво е това :))
Също
така сервира и развалена бира на половинката ни, наистина си бе
развалена - вкисната и с мая или нещо такова върху гърлото на бутилката.
Поглеждам етикета - охооо, той срокът изтекъл още януари месец. А
собственикът предлага бирата безплатно хахах
Думи нямам, но ще разказвам в другия си блог, кой ме знае кога :))
Преди да сервираме, поръсваме с
останалата част от настъргания чедър, но печем само на горен реотан за
съвсем кратко време, колкото леко да се разтопи.