събота, 5 януари 2013 г.

ПАСТА И ПИЦА

Запечено ригатоне с телешко и спанак 



Продукти:
300 грама ригатоне
400 грама телешка кайма
200 грама спанак
3 супени лъжици брашно
5 супени лъжици краве масло
400 грама прясно масло
сол
сух риган и босилек
около 100-150 грама сирене чедър

  



Сваряваме, но не напълно пастата, отцеждаме я, но оставяме малко от водата й и прибавяме запържената с малко олио кайма. Добавяме малко сол, както и приготвен гъст сос бешамел от брашното, запържено в кравето масло, към които прибавяме и прясното мляко. Варим до сгъстяваме. Добавяме гъстия сос към пастата и каймата, подправките, около половината от настърганото сирене и сварения, задушен или запържен спанак (който както го предпочита). Разбъркваме всичко внимателно и го изсипваме в тавичка, леко притискаме. Печем в предварително загрята фурна на 200 С за 10 минути, после около 20 минути на 180С . Изваждаме и оставяме да поизстине преди да разрежем, защото в противен случай, сместа ще се разпадне и няма да стои като лазаня, макар че в ресторанта на хотела такава разпльокана лазаня ни сервираха, че в първия момент мигахме на парцали какво е това :)) 

Също така сервира и развалена бира на половинката ни, наистина си бе развалена - вкисната и с мая или нещо такова върху гърлото на бутилката. Поглеждам етикета - охооо, той срокът изтекъл още януари месец. А собственикът предлага бирата безплатно хахах
Думи нямам, но ще разказвам в другия си блог, кой ме знае кога :)) 

Преди да сервираме, поръсваме с останалата част от настъргания чедър, но печем само на горен реотан за съвсем кратко време, колкото леко да се разтопи.