събота, 5 януари 2013 г.

ПИЛЕШКО

Бански чомлек с пилешко месо



  




Продукти
500 грама пилешко (най-добре е заешко, но като няма риба и ракът е риба)
3 средно големи картофа
3-4 моркова
500 грама кромид лук
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер
1 голяма дюля
3-4 домата (може и от консерва)
2 печени и обелени чушки, но може и сурови
1 чаена чаша бяло вино
гъби (но аз не сложих)
олио
сол





На дъното на глинен съд поставяме нарязания на филийки и леко осолен лук. Отгоре поставяме месото, нарязано на порции и всички останали нарязани съставки от рецептата (дюлята трябва да е обелена). Добавяме виното и малко вода (около 1 чаена чаша, но може и повече, ако искате да имате повече сосче) и поставяме в незагрята фурна. Печем на 200С за около 2 часа. Получава се много ароматно и вкусно ястие, което аз поръсвам с магданоз, но това си е моя редакция.


Пилешко по китайски с мандарин сос

Адаптирано оттук >>

Продукти:
2 големи пилешки гърди
1/4 чаена чаша соев сос
1/2 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка сух или пресен смлян джинджифил
1 чаена лъжичка пресован чесън (опция, аз не сложих)
2 супени лъжици лимонов сок
1/4 чаена чаша вода
4 чаени лъжички царевично или пшенично натурално нишесте
сол
олио

В оригиналната рецепта пилешкото месо се овкусява със сол и се пече на грил тиган и после се нарязва на парчета. Аз такъв тиган нямам, а и нещо се отплеснах и първо нарязах на жулиени месото и го запържих в малко олио.
В отделен съд се смесват соевия сос, захарта, лимоновия сок, джиндифила, чесъна и се поставят на котлон. Когато сместа заври, се прибавя размитото във водата нишесте. Оставя се отново да заври, като се бърка от време на време. Към получения сос прибавяме пилешкото месо. Варим още малко, колкото да поеме месото от ароматите на соса и сервираме.