петък, 4 януари 2013 г.

ТЕСТО -1

ТЕСТЕНИ ПУРИЧКИ 





Продукти

кори за баница

1 връзка лобода или спанак
1/2 глава стар лук
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
20 гр.масло
сол на вкус

150 гр.кашкавалена извара
1 яйце
сол на вкус

течно масло за намазване

Приготвяне

* Нарежете лука на ситно и го задушете в маслото. Прибавете листата от лобадата и задушете още 1 ,2 мин. Оставете да изстине. Сложете лободата в подходящ съд , добавете нарязаните копър и магданоз , скилидките чесън и пюрирайте с пасатор на гладко пюре. Овкусете със сол.

* Смесете изварата с яйцето и пасирайте на фин крем. Овкусете със сол.

* Разрежете една кора на две по дължина. Намажете я с масло.  В две отделни полиетиленови пликчета (или в два поша) сипете зелената и бялата смес. С ножица отрежете ъглите им за да получите малък отвор. В края на кората щприцовайте по малко от двата крема като ги редувате. Завийте на тънка пуричка така,че да се получат два пласта от кората. Ако желаете по-дебела пуричка , завийте я повече пъти. Отрежете  кората с нож и завийте следващата пуричка. Намажете с малко масло и изпечете в предварително нагрята на 200* фурна да порозовяване.

Аз завих пуричките само в два пласта кора за да може да се вижда плънката. Рецептата е изцяло измислена от мен. 



http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_6201.htm
длинный разделитель
Камембер запечен в тесто

Продукти:
за тестото : 50гр разтопено масло , 1 кутийка котедж сирене -подобно на извара но по маслено (150гр. ) или крема сирене, 1 яйце ,2 ч.л заквасена сметана ,250гр брашно , сол и чер пипер .Приготвя се тесто ,завива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за 1ч.След това разделяме тестото на две и го разточваме с диаметър 20см ,а от изрезките се разточват питки за подложка.Слагаме сиренето на тези подложки ,отгоре го завиваме с разточените кори ,намазваме с жълтък и олио и поръсваме пи желание .Пече се 17-20мин в зарята фурна на 200 
  
Продукти:
3 листа тънки кори фило 
1 камембер 
1 скилидка чесън нарязана на тънки филийки 
масло 
Трита листа фило се намазват с разтопено масло и се слагат един върху друг.Сиренето се прорязва леко по средата на кръст и вътре се слага чесъна и се слага по средата на листата и хубаво се завива с листата .Намазва се отгоре с масло и се запича за 10-15мин до златисто.  
 длинный разделитель
Кренвирши с кашкавал в тестена ризка 

 
Продукти:

кренвирши
тънки шайби кашкавал
кори за баница

Кренвиршите се сваряват, като преди това се режат на парчета с дължина 7-8см, като в едния си край се разрязват на кръст. Така сварен кренвиршът прилича на цвете.  Разгъват се корите, сгъват се на две или на три по дължина (в зависимост от еластичността и дебелината), всяко парче кренвирш се завива в тънка шайба кашкавал и после в кората. Леко се намазват с мазнинка. Нареждат се в тава застлана с готварска хартия и запичат на умерена температура - прави или полегнали. Могат да се поръсят с настърган кашкавал. След това се нареждат в чиния съответно прави или полегнали. Много добре пасват с гарнитура от зеленчуци в сос 



 
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=792.255
длинный разделитель
Хлебно-месна пита


400гр пушено месо;
2 глави лук;
30мл олио;
червен пипер.

500 гр изсъхнал бял хляб;
3 яйца;
1 кофичка/400 гр/ кисело мляко;
100 мл прясно мляко;
1 к.л. сода за хляб.

босилек,индийско орехче, чесън на прах,черен пипер

20 гр кашкавал или сирене за настъргване.

Нарязвам на ситно лука и месото и изпържвам в мазнината. Свалям от котлона и добавям червения пипер. Разбърквам.
Разбивам яйцата с киселото мляко, прясното мляко и добавям содата. Със сместта заливам натрошения хляб, разбърквам и пасирам за около 1-2 мин. до получаване на гъста хомогенна смес.
Към тази смес добавям изпърженото месо и лука, подправките и изсипвам в подмазана тавичка. Настъргвам кашкавал или сирене и запичам на 200 градуса около 30 мин.

длинный разделитель
 Солена торта - бутерброд

 
350-400гр тостброд - хляб за сандвичи/тостер
100гр. кашкавал на шайби
100гр пастет
100гр масло
400гр фина извара
200гр течна сметана
фиксатор за сметана
1с.л лютеница
сол, подправки
8-10 чери-доматчета
магданоз
див чесън
чушки - жълта, червена

Една квадратна форма/ринг би позволила по-лесно редене на филийките, в кръгла - се налага поизрязване оттук-оттам. В тортена форма, с откопчаващ се ринг се реди първият ред: редят се филийките и се заливат с 50гр разтопено осолено масло. Върху тях - шайбите кашкавал. Втори ред хлебни филийки, напръскват се внимателно с осолена течна сметана, после се покриват с минимум 1см смес от разбитата на сняг с прибавен към нея фиксатор сметана и осолената, овкусена по собствен вкус (при мен с добавка на лютеница) и подправки извара. Трети ред хлебни филийки, който се залива със смес от разтопено масло и разбъркан в него пастет. Четвърти, последен ред хлебни филийки. Солената торта се оставя за час-два в хладилник да стегне. Вади се, рингът внимателно се отстранява, тортата се намазва отгоре и отстрани с останалата част от сметановоизварената смес - в нея може да се добави чесън, топено сирене или майонеза... Украсява се с чери-доматчета, магданоз, а острани - с нарязаните на ситно чушки и див чесън.





длинный разделитель

Кайсиеви кратерчета

Източник >>

Нещо не ми се получиха тези сладкишчета като тези от източника, който цитирам, но предполагам, че това се дължи на факта, че не разточих тестото, а директно го нарязах, а и бутер "пръстените", които поставих са с по-малък диаметър спрямо този на основните кръгчета, но не ми стигна тестото, та "през просото" :))) Не си падам по бутер тестото, аз и маслени теста не харесвам, но чат-пат правя за "прасенцата" :))) вкъщи. Големият плюс е, че стават бързо, а и има марципан, който аз обожавам. Любимят ми шоколад е Ritter sport с марципан. За съжаление не виждам такъв по магазините у нас, но няма да ви казвам какво количество си купих на ферибота за Дания. Цените бяха занижени и то колко му трябва на човек, за да го подтикнат да си напълни чантето :)))
Продукти:
1 лист бутер тесто
кайсии
бадемов марципан
кайсиево сладко

От тестото се изрязват кръгчета. Върху всяко кръгче се поставя "пръстен", който е с по-малки размери от на кръгчета или същите, поставяме в дупчицата марципан и половинка кайсия. Може да се посипе кайсията със захар, но аз забравих. Пекат се в предварително загрята на 210С фурна за около 15-20 минути. Изваждат се от фурната и добавяме върху кайсиите малко кайсиево сладко. Сервираме.
длинный разделитель

Кашкавалено-месни лепёшки




Адаптирано оттук >>

Продукти:
1 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена чаша настърган кашкавал или друго твърдо сирене
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени чаши брашно
плънка
300-400 грама настъргана шунка
 

Аз използвах бакпулвер, затова замесването на тестото направих като просто смесих киселото мляко, настъргания кашкавал, солта и брашното с бакпулвера. Тестото разделяме на 8-10 или повече, зависи колко големи искаме да получим закусчиците. Разточваме всяка топка върху набрашнена повърхност на тънко - около 2 мм, посредата поставяме настърганата шунка или друга плънка, сгъваме на две и разточваме отново, но леко, за да не излезе плънката. В нагорещен тефлонов тиган с 1-2 супени лъжици олио, поставяме питките и печем на среден огън, докато се зачервят. Обръщаме и от другата страна.
Аз ги направих тънки, защото така повече ми харесват, но ако желаете, може и по-дебели, но тогава ще трябва да ги изпържите в повече мазнина.
Много вкусни са, много... :))


длинный разделитель

Царевични кексчета с кренвирши






Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша прясно мляко
1/3 чаена чаша олио
1 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша обикновено пшеничено брашно
1 чаена чаша царевично брашно
1 пакетче (10 грама) бакпулвер
семена за поръсване (при мен черен сусам)
около 20 броя мини кренвирши
краве масло за намасляване на формите

аз добавих в кекса малко гауда, нарязана на кубчета, но в малките кексчета не съм
може да сложите захар, но аз я игнорирах, макар да съм любител на сладко-солените нотки



В купа смесваме сухите съставки - брашната, солта, бакпулвера. В друга купа леко разбъркваме яйцата, колкото да се съединят белтък и жълтък. Добавяме прясното мляко и олиото, разбъркваме. Прибавяме брашната и отново разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Намасляваме много добре с краве масло форми за мъфини (може и хартиени капсули да ползвате, но кексчетата получават много приятен червеникава коричка при печенето, когато стените са намазани с краве масло и не ползвате хартия - пробвах вече и установих разликата.) Сипваме малко от сместа (около 1/3 до 1/2 от обема на гнездото) и бодваме по средата едно мини кренвиршче или парче от нарязан обикновен кренвирш. За да стоят прави мини кренвиршите - добре е да отрежете малко парченце от едната им страна. Поръсваме отгоре със семена по избор и печем в предварително загрята фурна на 180С за около 15-20 минути. Не успях да засека времето, но е там някъде. Може да проверите готовността на кекчетата с клечка. Готовите кексчета оставяме за около 2-3 минути във формите им, след което ги изваждаме и подреждаме върху решетка да се охладят. Стават за хапване както топли, така и студени. Може да ги гарнирате с кетчуп и нещо като хот дог ще получите.


Малка част от тестото, както вече казах, ползвах за кекс, като отгоре наредих кренвиршите, но този път легнали, а не изправени, както при кексчетата, отгоре разпределих и нарязана на кубчета гауда. Останалото е същото.



длинный разделитель

Хлебно руло с шунка и топено сирене


Това хлебно руло е познато на италианците, но не помня името му. Може да се импровизира с продуктите, но аз заложих на нещо, което знам, че ще се хареса като комбинация на домашните ми. Съжалявам, че забравих да купя песто от сушени домати, но пък от друга страна този пропуск си има предимство, тъй като е по-ниско калорично... не че си броя калориите :)) В никакъв случай не съм някакъв фанатик на тема здравословно хранене, както сте забелязали. Дано не ми се наложи да се придържам стриктно към някаква схема. 
Аз използвах готово тесто за пица на Билла. Забележете - не от Билла, а на Билла, което не изключва, разбира се, първото :)


Ако желаете и имате време, може да замесите сами тестото.

Продукти:
1 пакет (400 г) тесто за пица 
300-400 г шунка, нарязана на тънки филийки
топено сирене (kri-kri с вкус на шунка и с билки)
яйце за намазване
маково семе или друго за поръсване



Върху тънката кора тесто нареждаме шунката, така че плътно да го покрие. Поставяме топенето сирене, нарязано на парченца, както намерим за добре. Аз го подредих в три успоредни линии. Завиваме стегнато руло, като защипваме тестото, така че да не излезе при печене пълнежът. Поставяме рулото в тава, покрита с хартия за печене. Правим няколки леки разрези по диагонал. Намазваме рулото с леко разбито яйце, поръсваме със семена и печем в предварително загрята фурна на 190С до готовност. 




Не успях да засека времето, но може би беше към 40-45 минути, като по някое време го покрих с фолио, защото коричката се беше доста добре зачервила и ако не бях направила това, рискувах да се сдобия с изгоряла коричка. Готовото руло изваждаме от фурната и увиваме в чиста кърпа, за да омекне коричката, което се случва за около десетина минути. 

длинный разделитель
Турски симити (гевреци)



Много меки отвътре и с хрупкава коричка се получиха

10 грама суха мая
1/4 чаена чаша топла вода
щипка захар
4 чаени чаши брашно
1 чаена чаша топла вода
1 и 1/2 чаена лъжичка сол

И още
1 супена лъжица меласа или гроздов петмез
3 супени лъжици вода

2 чаени чаши семена сусам или микс от семена по избор


Маята се разтваря в 1/4 чаена чаша топла вода със захарта и се оставя да й се образува калпаче. 
Брашното се сипва в хлебопекарната, налива се 1 чаена чаша топла вода, прибавя се солта и шупналата мая и се включва на програма месене и втасване.  Втасалото тесто се разделя на 16 топки. Всяка топка се прави на фитилче, като се завиват краищата в противоположни посоки. Всеки две фитилчета се увиват и оформят на гевреци. Поставят се върху тава с хартия за печене и се покриват. Оставят се на топло, за да втасат, след което се намазват с   разтворената в малко вода меласа и поръсват със сусамени или други семена.  Пекат се в предварително загрята фурна на 200С докато се зачервят. 
длинный разделитель
Рибки I
пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
100гр пушена сьомга-филе
пастет от риба тон rio mare
дузина черни маслини без костилки
пресен копър

Тестото се разгъва и от него се изрязват с формички рибки, в половината от тях с формичка на листо се изрязва средата. Налагат се една върху друга 'плътна' с 'изрязана' рибка. В образувалото се местенце се поставя парченце от пушената сьомга и наредени в тава застлана с готварска хартия, тестените рибки се пекат на средна скара, 200°C. Готови се доовкусяват с маслинка и рибен пастет, стръкче пресен копър.

длинный разделитель

Усукани пръчици с кашкавал

Направих ги и много ни се харесаха. По рецепта споделена от Tanita в Гответе с мен!:

"1/2 пакет бутер тесто (при нас един пакет е 450г, два листа, така че единия лист)
1 жълтък
1/4 ч.ч настърган на ситно твърд кашкавал
1суп.л. нарязан на ситно магданоз
1/2 ч.л сух риган

Смесва се кашкавала, магданоза и ригана. Жълтъка се разбърква с малко вода.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност, и се разточва малко. Реже се на две половини по дължина. Двете половини се намазват с жълтака. Върху едната се поръсва сместа с кашкавала и подправките. Слага се другата половина върху нея, така че намазанат с жълтъка страна да остане отдолу. Мина се леко с точилка отгоре. Режат се ленти около 1-1.5см широки, увиват се, и се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се отгоре с жълтък.
Пекът се 10 мин. на 200С"


длинный разделитель