събота, 5 януари 2013 г.

СЛАДКИ МЪФИНИ И ПАЙ

Мъфини "Дъга"



 

Приготвянето на тестото е повече от елементарно. Проблемът идва после, когато в мивката се озоват една камара малки купички за миене. 
Както виждате, далече съм от последователността на цветовете на дъгата, но това е така, защото не можах да изляза на глава с малкия Дъгичко с цветовата подредба :))




Адаптирано оттук >>

Продукти за 6 -10 кексчета (зависи от големината)
1 яйце
1/4 чаена чаша прясно мляко
1 и 1/2 супени лъжици кисело мляко
краве масло колкото кибритена кутийка
2/3 чаена чаша захар
1 цяла ампула ванилия 
1 чаена чаша брашно 
1 чаена лъжичка бакпулвер
1-2 капки от жълта, оранжева, червена, зелена, синя, лилава сладкарски бои



В купа смесваме мокрите съставки. Прибавяме брашното, смесено с бакпулвера и разбъркваме. Разделяме тестото на равни части в малки купички. Всяка част оцветяваме с 1-2 капки от даден цвят сладкарска боя. В силиконова форма за донъти или мъфини под формата на донати сипваме на купчинки от всяки цвят тесто. Аз сипвах по половин чаена лъжичка от всеки цвят тесто в едно гнездо за мъфин. Печем в предварително загрята фурна на 180 С до готовност. Точно време не мога да кажа, защото бях заета да мия камарата в мивката и забравих да го засека. Може да ги проверите и с клечка за зъби. 
Аз ги сервирах така, но може и да ги глазирате.



rainbow donuts tray 
картинка в пастельных тонах

Какаови кошнички 




За тестото:

250гр брашно
125гр меко масло
100гр пудра захар
2с. л какао
1 яйце

маснинка

Разбива се маслото заедно с пресятата пудра захар, какаото и яйцето.
Добавя се пресятото брашно и се замесва гладко, хомогенно тесто, завива се в свежо фолио и оставя за 2 часа в хладилник. След което се разточва между два листа свежо фолио, изрязат се кръгчета или цветенца, които се поставят в намазнените форми:



За пълнежа:

2 белтъка
2-3с. л захар
100гр смлени бадеми

шепа шоколадови копчета

шепа лешникови ядки

Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Добавят се смлените бадемови ядки, внимателно разбърква. Сместа се шприцова в подготвените тестени кошнички, на дъното на всяка от които е поставено по 1-2 шоко-копчета.



Върху пълните кошнички се добавя и по една лешникова ядка и сладките се пекат на 200°C, средна скара, до готовност.



Охлаждат се върху решетка.

Крайният резултат е приятен на външен вид, с хрупкава тестена кошничка и меко шоколадово-бадемово съдържание.



Сладките са чудесни за подарък, удобни за транспортиране, поставени в метални или картонени кутии

  картинка в пастельных тонах