събота, 5 януари 2013 г.

СЛАДКИ И РОЛА

Орехови пурички или Casadielles (Casadiellas)






Продукти:
1 пакет напълно разбразено бутер тесто (ползвах на 7 days)
1 чаена чаша орехови ядки
3/4 чаена чаша захар, но търпи и по-малко количество
канела (в оригинала е анасон, но аз предпочитам канела)
малко вода, колкото да се получи гъста маса, лесно моделираща се (при мен количеството вода беше 5 чаени лъжичички)
яйце за намазване

пудра захар за поръсване (но може и без нея - и без това е сладичко )
олио за пържене



Размразеното бутер тесто разточваме с точилка на кора с дебелина около 1-2 милиметра. Режем  правоъгълници с желаната от нас големина.
В блендера поставяме орехите и захарта и ги смиламе. Добавяме канелата и вода, колкото да получим лесно моделираща се маса. Късаме малко от сместа и я оформяме на фитилче, което поставяме в по-дългия край на всеки правоъгълник и завиваме. Прищипваме краищата с пръсти или с вилица, за да не се отворят при пърженето. Намазваме така получените пурички с леко разбитото яйце. Първите няколко пурички не намазах с яйце и те се "разкопчаха". Пържим в маслена баня по няколко наведнъж, но не препълваме тигана или съда, защото се надуват по време на топлинната обработка. Изваждаме ги, когато придобият приятен златист цвят. Не ги пържете много, защото няма никакъв смисъл, а и под въздействието на топлината вероятността да се отворят е много голяма.
 Разделитель с блестящей розой
Бисквитки за Св. Валентин с вафлени снимки

Не ми казвайте, че празникът е далеко. Знам! Пускам сега тази публикация, няма да отлежава, защото ако на някого от вас му хареса това предложение, да има време да реагира до 14-ти.

Много отдавна исках да направя такива бисквитки, но за съжаление не намирах такива ядливи снимки. За Коледа си бях приготвила няколко много сладурски, но ме домързя да търся къде може ги принтирам (става въпрос за ядлива хартия и мастило, все пак).
Е, сега за Св. Валентин успях! 
Не знам къде се продават подобни ядливи снимки, но знам къде може да си поръчате да ви отпечатат върху ядлива хартия каквото ви хареса. 

Какво трябва да направите.
1. Да си изберете някакви снимки - в интернет има много :)
2. Сваляте избраните снимки и ако се налага ги обработвате - поне размерите да бъдат на желаната големина бисквитка. Тъй като се печата върху формат А4 (ширина: 21 см, дължина: 29,7 см), може да разположите снимките на малко разстояние една от друга (добре е да оставите и полета отгоре, отдолу, ляво, дясно) върху лист с посочените размери.
3. Правите поръчка в принт центъра на cookibooki >> (качвате си файла или файловете - зависи колко картинки/бисквитки искате да имате).
4. Чакате да дойде поръчката.


Днес получих поръчката си от cookibooki >>, а вчера се отбих в магазинчето на aromashouse >> за айсинг >> (приготвянето със сурови белтъци директно го отсвирвам, защото съм предубедена, ако не са термично обработени). 
Направих бисквитките, които са обикновени маслени, по тази рецепта >>, но добавих 4 супени лъжици какао и извадих от предвиденото брашно 4 супени лъжици. Бях сигурна, че формите, които отрежа няма да бъдат точни, защото предният път, когато пекох такива сладки те излязоха  по-големи (някак се раздуват). Обаче никак не ми се занимаваше да търся рецепта и да експериментирам дали няма да има деформации на формите след печене и затова резнах още топли бисквитките, така че да се получат правоъгълници. 


След като напълно изстинат бисквитките ги намазваме с айсинг.
Слагаме снимката отгоре и притискаме добре, особено по краищата, за да не вирнат после. Няколко от снимките леко, съвсем леко намазах с мед, поради липса на царевичен сироп, за да пробвам. Разлика няма, освен ако не прекалите с меда, защото тогава ще омекне много снимката и ще се деформира изображението.
Краищата може да ги украсите с айсинг или да ги оставите както са си (мислех да оставя няколко, защото ефекта бе като на пощенска марка, но понеже ми остана от айсинга (няма да го хвърлям, я), та наклепах всичките отстрани с борд. Аз ползвах този айсинг от aromashouse, но се озорих доста - мускулна треска хванах на ръката за границите, защото през накрайника на поша трудно излизаше, то и затова краищата са ми малко никакви :))  Можеше малко да го разредя, но не смеех да рискувам - за пръв път го ползвам и ме беше шубе, а и исках да засъхне добре, а не да лепне като го пипнеш.
Оставяме айсинга да се стегне напълно и после може да хрупкате бисквитки ;)



  

Това не са всички картинки. Другите не съм ги направила още. Сега само ми давам идеята как може да изненадате любимия, или не чак толкова любими хора. Опаковате ги и раздавате :)) 
Пак казвам, че ако ползвате моето тесто, то е доста пръхкаво, така че ако ще ги пращате по пощата не знам дали няма да са в насипно състояние и да има нужда от лъжица :))

Разделитель с блестящей розой

X сладки (сицилиански сладки със сушени плодове)


Продължаваме със сладките - аз нали имам поставена задача да осигуря сладките за следващата седмица на партито на дечурлигата, та съм запретнала ръкави. Иска ми се да са нещо по-различно. Спрях се на тези, защото ми харесаха и като форма, и като съставки. Няма начин да накарам малкия да опита сушени плодове, но от тези сладки снощи си хапна. Даже искаше още два пъти, казвайки ми "Мамо, дай едно Х" :)) 



Продукти:
180 грама краве масло
1/2 чаена чаша захар
2 яйца
1 супена лъжица бял ром 
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 и 2/3 чаени чаши брашно
1 ч.л. захаросани смлени портокалови корички или настъргана портокалова кора (по желание)
ванилия
щипка сол
пудра захар за поръсване

Пълнеж:
1/2 чаена чаша орехи
5 сушени смокини (не от твърдите. Има едни меки, по-скъпи са, но са по-подходящи за тези сладки)
1/4 чаена чаша стафиди
1/4 чаена чаша сушени кайсии (меки)
1 чаена лъжичка канела
1/4 чаена чаша захар
2 супени лъжици кайсиево сладко


Продуктите за пълнежа се слагат в блендер, смокините и кайсиите предварително се нарязват на по-дребни парченца, и се смилат заедно, така че орехите да се смелят на по-едри парченца.

Тестото се приготвя като маслото се разбива със захарта, прибавя се едното яйце и се разбива, докато се усвои и после се добавя и второто яйце.  Прибавяме и рома, ванилията и портокаловите корички. В купа смесваме брашното и бакпулвера. Добавяме ги към яйчено-маслената смес и замесваме на меко, нелепнещо тесто, което разточваме върху леко набрашнена повърхност на кора с дебелина около 0,6 - 0,8 см. С част от  плодовата смес оформяме руло с дебелина около 1-1,5 см или колкото прецените (ако са по-дебели, ще има повече плодов пълнеж в сладките), което поставяме в единия край на тестото. Плодовото руло се завива веднъж в тестената кора и се изрязва от останалата тестена част. Полученото тестено руло с плодов пълнеж се нарязва на парчета с дължина около 7 см. или по желание.  Парчетата се рязват с остър нож от двата края и се оформят така, че да се получи нещо като буквата Х. По същия начин процедираме и с останалата част от тестото и плодовия пълнеж. Редим сладките на разстояние около 2 см. една от друга в предварително загрята фурна на 170 С за коло 5 минути, после се намалява на 160С и пекат докато отдолу леко станат зластисти. Не съм засичала време, посто ги хвърлях по едно око от време на време. Готовите сладки се поръсват с пудра захар. След като изстинат се съхраняват в полиетиленов плик.
Изчакайте ги поне 1-2 часа преди да ги хапнете. Определено са по-вкусни, ако леко се изчакат.


Тъй като ми остана част от тестото, а не м и се занивамаше пак да меля в блендер още орехи и плодове (вече го бях измила, подсушила и прибрала), останала част напълних с настъргана ябълка, смесена с 1 супена лъжица трохи от сухар, 2 супени лъжици захар и 1 чаена лъжичка канела. Получените рулца не резнах като Х, а ги оставих така. Много приятни се получиха. Сочно приятни, дори още като топлички :))
   Разделитель с блестящей розой

Бисквитени кубчета





Видях тези кубченца в един сайт и много ми харесаха като форма и с добавката от червени и зелени захарни пръчици. Обикновени маслени бисквитки, издържащи 1 седмица, но могат и да се замразят, за да издържат за по-дълго време. Малко ги опърлих отдолу, но какво да направя - все нещо друго правя и се отплесвам, а и фурната ми пече по-силно.



Продукти:
1 и 1/4 чаена чаша брашно
3 супени лъжици пудра захар
120 грама краве масло
зелени и червени захарни пръчици (аз сложих 1 супена лъжица, но трябва да са поне 3, за да се забелязват по-добре)
ванилия



В купа смесваме брашното, пудрата захар и ванилията. Към тях прибавяме кравето масло, нарязано на кубчета, както и захарните пръчици. Замесваме тесто, което оформяме на топка. Разточваме получената маса, леко поръсена с брашно, върху хартия за печене на кора с дебелина   около 1 сантиметър, може и малко повече. Прехвърляме кората, заедно с хартията за печене върху тава, която поставяме за 10 минути във фризера. След като се стегне тестото, разрязваме го на ивици, така че да получим кубчета, които нареждаме на малко разстояние едно от друго върху хартия за печене. Аз ползвах същата, върху която разточих тестото. Печем кубчетата в предварително загрята фурна на 160 С за около 10 минути. Трябва да проверявате да не загорят. Аз леко ги изпуснах, защото отдолу покафеняха малко повечко, отколкото ми се искаше. Изваждаме тавата от фурната и оставяме за около минута да поизстинат, след което ги прехвърляме да изстинат напълно върху поднос. Може да се украсят или поръсят с пудра захар, но аз предпочетох да ги оставя така, като изключим две от кубчетата, които покрих със захарен фондан.

Разделитель с блестящей розой

Ягодови френски макарони - втори сполучлив опит :))







Рецептата е стандартната >>:
90 грама белтъци 
(престояли 2 дни в хладилник в буркан с много добро уплътнение) 
50 грама кристална захар
110 грама смлени бланширани бадеми 
(аз си ги смлях с блендера и станаха доста по-добре от бадемовото брашно, което си купих, че и по-евтино ми излиза така)
190 грама пудра захар
сладкарска боя

Крем:
250 грама крема сирене
2-3 чаени лъжички сладко от горски ягоди 
сладкарска боя 
есенция ягода

Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в отделен съд.
В чист и напълно сух съд разбийте белтъците до ниво твърдост пяна за бръснене.
Добавете кристалната захар и боята (не прекалявайте с нея по-добре, ако е течна).
Разбийте с миксер белтъците, докато станат като за целувки (но не разбивайте прекалено много, защото ще станат сухи макароните).Разбивайте само в една посока.
С миксера бяхме до тук.
Сложете есенцията (ако е течна, сложете съвсем малко) и много внимателно добавете малка част от смесените пудра захар и бадемово брашно.Започнете да разбърквате с шпатула, но не хаотично, а като я въртите само в една посока по стените и дъното на купата и обръщате сместта .
Прибавяйте още 2-3 пъти постепенно от бадемовото брашно и пудрата захар и пак разбърквайте по същия начин, докато се усвоят от белтъчната смес.
Разбърквайте така около 30 секунди, трябва да се получи смес, която се спуска като лава, като я повдигнете с шпатулата.
Пуснете фурната да загрява на 150 градуса (горен и долен реотан) и преместете рафта в долната половина на фурната.Шприцовайте от сместта върху тава, застлана  с качествена хартия за печене.
Можете да си очертаете хартията, за да ви е по-лесно на кръгчета с диаметър около 2,5-3 см.
Имайте предвид, че ако рисувате с маркер, това ще се отбележи върху черупките, най-добре го направете леко с фино моливче.
Оставете черупките да изсъхнат на стайна температура за около 50 минути, по този начин ще им помогнете да не се напукат при печенето (по-точно при сушенето във фурната). В идеално загрятата на 150 градуса фурна изпечете макароните за 12 минути.
Не допускайте да изгорят, да потъмнеят или да започнат да се зачервяват.
Следете ги през цялото време, докато са във фурната.
Но не я отваряйте, докато се пекат.
Този път оставих макароните да изстинат върху хартията за печене (само я махнах от тавата, заедно с тях) и след изстиването им, нямах никакви проблеми с отлепането и не се наложи да слагам влажна кърпа под хартията.
Сглобете внимателно макароните като с лъжичка сложите ягодов конфитюр върху една черупка, а отгоре леко притиснете друга (но не натискайте прекалено силно).




И за софиянци, а и не само, но адресирам към софиянците предимно, защото сайтът aromas house от няколко седмици има магазин в центъра на София и може да си купувате директно, без да се обвързвате с чакане и ангажиране на някого за пратка чрез куриер. Ягодовата есенция си  взех оттам, както и други сладурски нещица :)) И жената е много мила, дъщерята също :))



Разделитель с блестящей розой

Marble Twist Roll или мраморно руло

Знам, че много се забавих с публикуването на рецептата, затова без много увертюри директно към нея преминавам.
Предполагам, че докато ме нямаше, доста кулинарни шедьоври сте сътворили. Ще разглеждам от утре :)
Продукти:
за тестото
600 грама брашно
100 грама захар
щипка сол
10 грама суха мая
1 яйце
50 грама краве масло
350 милилитра прясно мляко

пълнеж
5 супени лъжици Нутела
100 грама натурален шоколад

за слепване
сладко или конфитюр по избор /при мен е домашно сладко от горски ягоди/

От посочените продукти за тестото замесваме тесто, което оставяме да втаса на топло. 
Шоколадът и Нутелата разтопяваме на водна баня и оставяме да изстине напълно.
Разточваме втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 1 сантиметър и я намазваме с пълнежа. Прегъваме двата края на кората към средата, така че да се срещнат или с едната захлупваме другата. После сгъваме по-отдалечени двата края на получения дълъг правоъгълник към средата, след което прегъваме на две. Ето тук има снимки стъпка по стъпка >>. Но и дори да не ги следвате точно по този начин, пак ще получите шоколадовите ивици. Разточваме полученото квадратче на кора, като внимаваме да не пробием на много места шоколадовия слой. Режем ивици от тестото с дебелина около 1-2 сантиметра, които завиваме, както завиваме мартеница, т.е. усукваме двата края но получените ленти в противоположни посоки. Редим получените усукани ивици върху тава, покрита с хартия за печене, близо една до друга. Оставяме ги да втасат за около 30 минути. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 15 минути или докато ивиците придобият златист загар. Готовите ивици обръщаме и намазваме със сладко или конфитюр. Завиваме плътно на руло, което пристягаме със свежо фолио (оставяме краищата без фолио, за да диша рулото). От време на време завъртаме рулото, за да не се сплеска само от едната страна. След като изстине, махаме фолиото. 

 
  Разделитель с блестящей розой

Булочки със сладко 

 

Адаптирано оттук &gt

 Продукти:
1 чаена лъжичка суха мая
1 супена лъжица захар
1/2 чаена чаша прясно мляко или вода
1 яйце (опция)
100 грама маргарин
около 2 и 1/2 чаени чаши брашно или колкото за меко, нелепнещо тесто

конфитюр (при мен от сини сливи)

яйце или прясно мляко за намазване

Маята и захарта се заливат с топлото мляко, разбъркват се и се оставят за 15 минути на топло. После се прибавят и останалите продукти, но без конфитюра и се замесва меко тесто, което не трябва да лепне по пръстите. Оставя се да втаса на топло докато увеличи двойно обема си, след което се късат топчета с големина на пинг-понг. Всяко топче се разточва като диск и с помощта на чашка, чийто диаметър е по-малък от този на тестения диск, се отрязва кръгче. Върху кръгчето се завърта отделения тестен "пръстен", така че да се получи нещо като кратерче.
В образувалата се дупчица се поставя от сладкото, а самите "кифлички" се намазват с яйце или прясно мляко (аз с прясно мляко). Не съм чакала да втасват. Пекат се върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180-200 С докато порозовеят.
Освен сладка, може да използвате и солена плънка, като при мен тя е просто от сирене и бадем, а също така "тестеният пръстен", може да го завъртите като детелинка и да се бодне някоя ядка, да се посипе с кристална захар...

 
  
Разделитель с блестящей розой

Марокански палачинки (beghrir)

Тези марокански палачинки са изключително вкусни. Аз ги направих с класическата плънка, ако мога така да се изразя, с мед и масло, но предполагам, че и с нещо друго също биха били вкусни. С масълцето и медеца се топят в устата, а шупличките, които се получават, правят тези пачинки още по-изкусителни. Четох най-различни рецепти в нета, едни без яйце, други с мляко, но накрая се спрях на тази. Следващият път мисля да пробавам вариант без яйце, така че да получа постни палачинки.


Продукти:
1 яйце
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша пшеничен грис
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка олио
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка суха мая
топла вода, колкото да получим консистенция като за палачинки - при мен някъде около 3 и 1/2 чаени чаши

за намазване
мед
краве масло


Смесваме всички продукти, без водата. Накрая прибавяме и нея по малко, като трябва да получим консистенция за палачинки. С пасатор разбиваме сместа, така че да е изцяло гладка, да няма топчици брашно и я оставяме да почине за около 30 минути на стайна температура.


Намасляваме съвсем малко с олио тефлонов тиган и изсипваме от сместа 1 малък черпак. Печем на умерен огън само от едната страна за около 2 минути или докато стегне палачинката. Готовите палачинки не редим една върху друга, а ги редим една до друга, докато се охладят.
Разтопяваме краве масло и мед (съотношението е според вкуса, аз сложих три супени лъжици краве масло и 3 супени лъжици мед) и потапяме палачинките откъм шуплите. Сервираме.
Разделитель с блестящей розой