Говеждо по шотландски
Продукти:
500 грама говеждо месо, нарязано тънко
1 дафинов лист
300 милилитра тъмна бира
50 грама бекон
2 глави кромид лук
1 скилидка чесън
50 грама краве масло
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица брашно
сол
черен пипер
магданоз
Месото поставяме в купа заедно с пресования чесън,
дафиновия лист и го заливаме с бирата. Покриваме го и го оставяме в
хладилник за една нощ. На следващия ден отцеждаме месото от маринатата,
но не я изхвърляме, а я запазваме. Попиваме месото и го поставяме в част
от нагорещено олио и краве масло, докато се запържи добре.
В друг съд поставяме останалата част от мазнината, нагорещевяме я и в нея запържваме нарязания на кубчета лук и бекон. След като лукът стане готов, добавяме брашното, подправките и маринатата и оставяме да се посгъсти. Ако е нужно добавяме и малко вода. Към получения сос прибавяме месото и тази смес изсипваме в огнеупорна или друга тавичка, и печем покрито с алуминиево фолио в предварително загрята фурна на 160С за около 2 часа - 2 часа и 15 минути.
Сервираме със сварен ориз или каквото ви харесва. С ориз определено се връзва много добре.
В друг съд поставяме останалата част от мазнината, нагорещевяме я и в нея запържваме нарязания на кубчета лук и бекон. След като лукът стане готов, добавяме брашното, подправките и маринатата и оставяме да се посгъсти. Ако е нужно добавяме и малко вода. Към получения сос прибавяме месото и тази смес изсипваме в огнеупорна или друга тавичка, и печем покрито с алуминиево фолио в предварително загрята фурна на 160С за около 2 часа - 2 часа и 15 минути.
Сервираме със сварен ориз или каквото ви харесва. С ориз определено се връзва много добре.