събота, 5 януари 2013 г.

КАЙМА

Шведски кюфтенца

  



Рецептата е адаптирана оттук >>

Продукти:
500 грама свинска кайма
1 яйце
1 малка глава лук, нарязан на ситно
средата на 1 -2 филии бял хляб, накиснати в прясно мляко и изстискани леко
1 супена лъжица нарязан на ситно копър
сол
смлян кимион

малко олио за намасляване на тефлоновия тиган


за соса
1 и 1/2 чаени чаши телешки бульон (може или пилешки), като за препоръчване е да ползвате истински бульон, а не от кубчета, но и те стават, де.
Чудесен бульон е този, който Райна >> предлага
1/2 чаена чаша прясно мляко или течна сметана (аз ползвах мляко)
1 и 1/2 супени лъжици брашно
около 60 грама краве масло
смлян кимион
сол

Смесват се продуктите за кюфтенцата и се оформят с големина на орех. Намасляваме тафлонов тиган с 1-2 супени лъжици олио и пускаме вътре кюфтенцата (няма да се съберат всичките, така че на две партиди да ги изпържите), като трябва от всички страни да се зачервят добре. Готовите кюфтенца се поставят в съд, който захлупваме с капак. Като вариант за по-здравословно ястие, може да се изпекат върху хартия за печене във фурната.

Сосът се приготвя като се разтопява кравето масло в тенджера, добавя се брашното, бъркаме докато се запържи леко. Прибавяме течностите и бъркаме, докато се сгъсти соса. Когато е готов, прибавяме подправките, пускаме кюфтенцата и ги оставяме вътре в соса да поврат още за около 2-3 минути (може да използвате и препечено брашно, което само да смесите с разтопеното масло, без да запържвате и да прибавите веднага бульона и млякото).
Сервираме ястието поръсено с копър, със зелена салата, картофено пюре, боровинков сос.


Земя и небе   



Продукти:
1 килограм картофи
1 килограм кисели ябълки
500 грама кървавица или някакъв вид немска наденица
(при мен метвурст)
3 глави кромид лук
сланина, колкото кибритена кутия или краве масло с малко олио
сол
малко захар



Картофите и ябълките се обелват, нарязват се и поотделно се задушават до омекване. Картофите се отцеждат и намачкват добре, а ябълките се пасират и се разбиват с картофите до пухкаво пюре. Подправяме с малко сол и захар. Кубчета сланина или маслото се разтопяват и в получената мазнина се запържва нарязаният на кръгчета лук и кървавицата (наденицата).
Сервират се с ябълково-картофеното пюре.