събота, 5 януари 2013 г.

ХЛЯБ,ПОГАЧИ,БАНИЦИ

Купички за супи и сосове

Продукти:
  • 255 г брашно
  • 1 с. л. грис
  • 3/4 ч. л. суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 170 мл топла вода
  • 2 и 1/2 с. л. зехтин или разтопено масло

ароматни градински подправки
или смлени сухи подправки на вкус
Приготвяне:

• В голяма купа се смесват всички продукти (от брашното до мазнина).
• Разбърква се до получаване на меко тесто, след което се премества върху набрашнена повърхност.
• Меси се 6-8 минути, докато се получи еластично и гладко тесто.
• Оформя се на топка и се прехвърля в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 30 минути.
• Фурната се загрява на 205 С.
• Голяма тава се застила с хартия за печене, а отгоре се нареждат 4-8 огнеупорни шоли с отворите надолу.
• Намасляват се отгоре с олио или зехтин и се поставят подправките по желание.
• Тестото се разделя на 4-8 парчета, които се оставят да починат 10 минути.
• Всяко от тях се разточва на кръгла питка с дебелина 0,5-1 см.
• Отгоре се намасляват с разтопено масло или зехтин.
• Питките се поставят върху купичките и се притискат добре, за да се премахнат евентуално балончета въздух.
• Пекат се 20-25 минути на 205 С, като по средата на печенето се обръщат.
• Купичките за супи и сосове се охлаждат минимум 15 минути преди поднасянето.
Купички за супи и сосове
Купички за супи и сосове
Купички за супи и сосове

Купички за супи и сосове



Купички за супи и сосове 
длинный разделитель
Хляб на балончета с подправки и кашкавал 



1 и 1/3ч.ч прясно мляко- стайна температура 27градуса С(може половината да е прясно мляко, половината вода)
1 яйце
2с.л олио
1с.л захар
2ч.л сол
4 ч.ч. пресято брашно
2 ч.л мая
1ч.ч настърган кашкавал
4с.л. разтопено масло
1ч.л. чубрица
1/3ч.ч нарязан на ситно магданоз

1ч.ч - 240мл
1ч.л – 5мл
1с.л – 15мл

Поставете първите 7 продукта в машината за хляб и изберете програма за тесто.

10 минути преди да свърши цикъла месене прибавете и кашкавала.

След като програмата свърши, извадете втасалото тесто от кошничката на машината и разделете на 56 части и оформете малки топки.

Смесете маслото, чубрицата и магданоза в малка купа.

Намеслете кръгла форма за печене с размери около 22см.

Всяко топче от тестото оваляйте в сместа от маслото и подправките и поставете топчетата в тавата на два реда, като втория ред топчета между тези от първия, а не точно едно върху друго.



Покрива се и се оставя на топло да втяса около 45-60- минути или докато увеличи двойно обема си.

Фурната се загрява до 190 С(375Ф).

Пече се около 30-35 мин. или докато придобие златист цвят.

Веднага се изважда от формата и се оставя за около 30 минути върху решетка.